Sitemenu

maandag 30 november 2020
left
content-main-left

Nieuws

Fokken op het eiwitbestandeel caseïne verhoogt de kaasopbrengst per kg melk en kan de Nederlandse zuivelsector jaarlijks 25 miljoen opleveren. Het is een ruwe schatting van Wageningse onderzoekers naar aanleiding van onderzoek naar fokken op melksamenstelling. Dit onderzoek heeft de naam project Milk Genomics en startte in 2004. Een van de resultaten is dat het mogelijk is om te fokken op vetzuursamenstelling als ook op eiwitvarianten. Milk Genomics kijkt nu samen met CRV en het Productschap Zuivel naar de praktische invulling van de bevindingen. Volgens Ger Willems, directeur R&D bij FrieslandCampina, is het niet eenvoudig om het onderzoek te implementeren. ‘Ga je veehouders die dichtbij een kaasfabriek zitten, stimuleren om op caseïne te fokken en moeten veehouders bij een consumptiemelkfabriek juist fokken op gunstige vetzuren? Kan dat qua logistiek en hoe ga je dat uitbetalen? Dat zijn vragen waarover we nu nadenken.’
Meer kaas uit melk dankzij fokken op specifieke melksamenstelling
Meer kaas uit melk dankzij fokken op specifieke melksamenstelling
right