Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De Amerikaanse veeverbeteringsorganisatie CRI heeft klonen van de roodbontstier Starstruck J Paradox (v. Johnson) in productie. Het sperma is inmiddels beschikbaar. 'De reactie is positief, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. Verschillende landen buiten de EU hebben al sperma van gekloonde stieren geïmporteerd', vertelt Huub te Plate, vice-president international marketing bij CRI.
Bij zijn debuut in 2002 nestelde Paradox, een zoon van Glen-Toctin Johnson uit J-Don Metnum Pillar (v. Momentum), zich hoog in de Amerikaanse TPI-lijst. De stier sneuvelde op jonge leeftijd, waardoor de beschikbare hoeveelheid sperma beperkt was.
De nakomelingen van de klonen worden gewoon geregistreerd. Veehouders mogen ook de melk van dochters van klonen op de gangbare wijze vermarkten, nu de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) producten van klonen veilig heeft verklaard. Wat voor fokwaarde krijgen de klonen? Te Plate: 'De dochters van klonen worden bij de fokwaardeschatting aangezien als dochters van Paradox. De kloon krijgt in Amerika de fokwaarde van de donor.'

right