Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De augustusdraai van Interbull betekende een hoofdrol voor de volle broers Delta Roppa en Delta Butembo. Beide debutanten combineren hoge fokwaarden voor productie met prima exterieurwaarden. De goede prestaties komen niet uit de lucht vallen. Vader Leroy Abrian (v. Labelle) werd weliswaar vroegtijdig afgevoerd, maar kende hoge fokwaarden. Moeder Delta Mieke is een volle zuster van Delta Paramount en stamt uit de veel benutte Art Acres Tex- familie.Ook Dudam Surprise deed goede zaken. De Dustinzoon verbeterde zijn fokwaarde voor nvi met 28 punten. Surprise moet nog altijd wel O Man, Ramos en Gibor, alle met fokstierdochters, voor laten gaan in de rangschikking.

Opmars Twister

Bij roodbont blijft Kian heer en meester en verhoogde Spencer zijn productiefokwaarde. De grootste stap voorwaarts was voor HS Twister, die zijn exterieurfokwaarde opschroefde tot 115 en zijn nvi tot 193. De debutanten Chicago (v. Stadel), Sabino Linux (v. Stadel) en Maxwell (v. Jordan) lijken goede aanvullingen voor de stierenkaart.

Alternatieve bloedvoering

In Canada debuteerde Lylehaven Lightning, een volle broer van de koe Lila Z die een aantal jaar geleden voor 1 miljoen Canadese dollar (deels) van eigenaar wisselde. De Canadees Goldwyn deed goede zaken en heeft op basis van dochters in de lage landen zelfs 118 voor het totaal exterieur.In Duitsland hield Mascol zijn fokwaarde in stand en debuteert de stier Zabing verdienstelijk. De Zunderzoon heeft de roodfactor en behaalt een exterieurfokwaarde van 114. Eminenzzoon Eminem verwelkomde fokstierdochters die zijn fokwaarde naar een hoger plan stuwde.Uhland heet de meeste beloftevolle Franse stier. De Jestherzoon van Gen Diffusion start met 110 exterieur en 126 nvi.Bij de internationale roodbontafdeling behoudt Tocar de leiding en kreeg de wereldwijd veel benutte Rasedale Rampage voor het eerst een teleurstellende fokwaarde (-34 nvi en 105 exterieur). Rampage bleek in zijn proefperiode al razend populair en kreeg al meer dan 200.000 doses achter zijn naam.
Alweer heeft de Italiaanse PFT-lijst een nieuwe aanvoerder. Was het de roodbonte Huijben Deejay die vorige draai brutaal de leiding opeiste, ditmaal debuteert Baruf Emotion Rubentot op de eerste positie.Internationaal stiervader Ensenada Taboo Planet deed goede zaken deze indexrun. Planet, na Shottle de hoogste TPI-stier in de VS, geeft met zijn ongewone afstamming ook ruimte aan alternatieve bloedvoering in de wereldwijde fokprogramma's die overstromen van Marshall-, Durham- en Jocko Besnegenen. Alternatief is ook de bloedvoering van Ken Outside Jeeves. Niet alleen vanwege de combinatie van 127 nvi en 111 exterieur, maar ook omdat Jeeves een Outsidezoon is uit Ken Duster Julienna. Julienna is een halfzus van de ABS-stier Juror en werd met 94 punten ingeschreven voor exterieur. Een volledige analyse van de fokwaardedraai vindt u donderdag in Veeteelt of kijk op http://www.fokkerijgids.nl

Leroy Abrian, vader van Butembo en Roppa
Leroy Abrian, vader van Butembo en Roppa
right