Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Het fokken op koeien die gezondere melk produceren is een stapje dichterbij gekomen. Verschillen in vetzurensamenstelling in de melk zijn namelijk voor een groot deel erfelijk bepaald, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met de Nederlandse Zuivelorganisatie en fokkerijorganisatie HG.
De onderzoekers analyseerden melk van ongeveer tweeduizend koeien van vierhonderd bedrijven. Zij vonden tussen koeien grote verschillen in de vetsamenstelling van de melk. Van die verschillen bleek 23 tot 70 procent te verklaren door verschillen in genetische aanleg.
De onderzoekers spoorden bovendien een gen op dat verantwoordelijk is voor de vetsamenstelling van melk. Koeien met een mutatie in het zogeheten DGAT1-gen hadden zeven procent meer onverzadigde (gezonde) vetzuren in de melk dan koeien met een ander gentoype. De resultaten bieden perspectief om koeien te fokken die gezondere melk produceren. Dat wil zeggen melk met een verbeterde vetsamenstelling, ofwel minder verzadigde en meer onverzadigde vetzuren.

Verschillen in vetzuurpatronen in melk bepaald door de koe
Verschillen in vetzuurpatronen in melk bepaald door de koe
right