Sitemenu

vrijdag 12 augustus 2022
left
content-main-left

Nieuws

Melkveehouders kampen met betalingsproblemen

15-10-2012  · 3 reacties

Ongeveer de helft van de Nederlandse melkveehouders heeft momenteel moeite om rekeningen op tijd te betalen. Dat stelt PPP Agro Advies aan de hand van de financiële resultaten uit de eerste drie kwartalen en de verwachte resultaten voor het vierde kwartaal.

Berekend over het hele jaar 2012 zal de marge circa 5 cent lager uitkomen dan vorig jaar. In 2011 lag het resultaat op 6,3 cent per kilo melk, voor 2012 begroot PPP Agro Advies dat op 1,5 cent. Medio oktober hebben volgens het adviesbureau veel bedrijven de maximale stand van rekening courant bereikt en neemt de stapel onbetaalde rekeningen toe.

2013 saldoverbetering

Volgens PPP Agro Advies ligt de oorzaak van de betalingsproblemen bij een drie cent lagere melkprijs en een twee cent hogere voerprijs. Ook zijn de bewerkingskosten in 2012 met vijf procent gestegen, maar daar staan dan wel lagere rentekosten tegenover.

De adviseurs van PPP Agro Advies verwachten dat veehouders vanwege de huidige financiële resultaten de komende winter de dure krachtvoergift voor lager productieve dieren zullen beperken.

Voor 2013 verwacht het adviesbureau dezelfde hoge voerprijzen, maar wel een hogere melkprijs, waardoor het saldo weer twee tot drie cent zal verbeteren.

De marge ligt in 2012 vijf cent per kilo melk lager dan in 2011
De marge ligt in 2012 vijf cent per kilo melk lager dan in 2011

LTO

Komop boeren, gewoon even de kostprijs naar beneden brengen! Volgens Romijn van LTO is de melkprijs hoog genoeg! Wel jammer trouwens dat met dit beleid de helft van de boeren kapot gaat.

slachtbank

Ik denk dat de heer Romijn is even een rondje nederland moet doen, en eens even horen hoe het er echt voor staat,want met deze uitspraak heeft hij er nog geen kaas van gegeten,en is dit nou onze voorman?komop boeren laat wat van je horen,of laten we ons naar de slachtbank brengen.

opstandig

Niet zo opstandig Henk, iedere boer boert op zijn eigen manier. Volgens mij zit het probleem op het moment vooral bij de hoog gefinancierde intensieve boeren. Daar zijn er tegenwoordig nogal veel van, maar je hoeft geen professor te zijn om te zien dat dit een wankel business model is. Je bent dan gewoon erg gevoelig voor de (wereldmarkt) prijs van voer en melk. En ik hoop voor jouw dat enige belangen organisatie hier wat aan kan veranderen, maar dat is gewoon afreageren van frustratie. Markt is markt, en daarbinnen moet je ondernemen. Het is hard, maar het is niet anders. Nog iets hards: als een aantal boeren omvalt komt er weer ruimte voor anderen, die niet bij het eerste tegenwindje in de financiele problemen komen en dus blijkbaar een wat robuuster bedrijfsmodel hebben. En dat heet dan weer kapitalisme. Sterkte in deze barre tijden......
right