Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Meer weidegang leidt tot extra inkomen

20-12-2012  · 6 reacties

Een bedrijf met 140 koeien verdient tussen de 0,2 en 2 euro per honderd kilo melk extra door de koeien te weiden. Dat blijkt uit modelberekeningen van Wageningen UR Livestock Research.

‘De kosten voor ruwvoeraankoop stijgen, maar dat wordt gecompenseerd door lagere kosten voor loonwerk, mestafzet en krachtvoer’, concludeert onderzoeker Idse Hoving van Wageningen UR. ‘Er is duidelijk een lineair verband tussen versgrasopname per koe en de arbeidsopbrengst, zowel per koe als per kilogram melk.’

De universiteit in Wageningen onderzoekt in het project ‘Economisch weiden’ of weidegang in de toekomst aantrekkelijk blijft, ook bij schaalvergroting en automatisch melken.

Klein bedrijf profiteert het meest

Modelberekeningen zijn mooi, maar in de praktijk pakken de cijfers anders uit. Onderzoeker Michel de Haan analyseerde een dataset van diverse boekhoudbureaus.

‘Op kleinere bedrijven leidde weidegang tot een extra inkomen van circa 0,85 euro per honderd kilogram melk,’ zegt hij, ’op grote bedrijven vanaf negentig koeien of meer daalt het inkomen als gevolg van weidegang met ongeveer 1,40 euro per honderd kilogram melk.’

Kleine huiskavel nekt voordelen weidegang

Helaas was het in de dataset niet mogelijk om de verschillen in versgrasopname te bepalen. De Haan acht het waarschijnlijk dat de grotere bedrijven een relatief kleinere huiskavel tot hun beschikking hebben. Dat zou een negatief effect hebben op de opname van vers gras.

Desondanks adviseerde De Haan ook aan grote bedrijven de koeien meer te weiden. ‘Durf ze buiten te doen en minder bij te voeren. In potentie heeft weidegang zeker economische voordelen.’

Weidegang vooral voordelig vanwege lagere kosten voor loonwerk
Weidegang vooral voordelig vanwege lagere kosten voor loonwerk

Weiden/ inkruisen

Is dit net zo als het Amerikaanse onderzoek naar het inkruisen van rassen? De profesoren/docterandersen schrijven naar de eigen mening/conclusie. Of misschien is het straks wel een combinatie van.

Begrijpend lezen

Volgens mij wordt er nog niet eens een half woord gerept over inkruisen dus waar u dit vandaan hebt is mij een raadsel. Er staat toch echt dat dit een onderzoek is naar het weiden en of dit in de toekomst financieel aantrekkelijk blijft bij groter wordende bedrijven.

wat een fraaie melkkoe voorop de foto

ja inderdaad weidegang kan voordeliger zijn, maar dan moet het grasland wel goed bereikbaar zijn via goede paden vooral met grote koppels is dat van belang uiteraard anders worden dat modderpoelen............

kruisen is een geloof

Kruisen, aAa, Kostprijs, Goldwyn, dat zijn hardnekkige geloven en de gelovigen krijgen het altijd weer voor elkaar om een onderwerp zo te draaien dat elke discussie op hun stokpaardje terecht komt. Daar doe je nix tegen, zelfs sluiten van topics helpt niet, er komen altijd weer nieuwe. In de bewoonde wereld hebben ouders met pasgeboren kinderen daar bijvoorbeeld ook last van.

Peter.. je zegt nu dus bij

Peter.. je zegt nu dus bij voorbaat al dat zowel kruisen, aAa, kostprijs en golwyn allemaal onderwerpen zijn waarover gelogen wordt? Ervaringen verschillen en fokkerij is een kwestie van juiste keuzes maken en daarom kan bijvoorbeeld kruisen ook erg goed uitpakken! Weidegang biedt ook zoveel voordelen, maar je moet er wel een goede huiskavel voor hebben. Met te grote bedrijven boven 100 koeien zal het lastiger worden..

Duidelijkheid

Sorry dat ik niet duidelijk was. Ik doelde in mijn reactie meer op de betrouwbaarheid van het onderzoek. Het is maar net hoe je het wil lezen. Volgens mij staat er niets in over voor of tegen inkruisen. Er staat wel iets over het onbetrouwbare onderzoek in de USA.
right