Sitemenu

zaterdag 28 november 2020
left
content-main-left

Nieuws

Koop- en leasemelk waren afgelopen maand in trek.

De hoeveelheid melk die in november 2012 is geleased, 27 miljoen kg melk, is 43 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat blijkt uit gegevens van het productschap zuivel. Vergeleken met oktober is er zelfs 87 procent meer geleased. De gemiddelde grootte van de transacties, 37.000 kg melk per transactie, wijkt niet veel af van vorig jaar en vorige maand.

Sinds mei is het aantal transacties betreffende leasemelk per maand niet boven het niveau van 2011 geweest.

 

Meer koop

Ook in de overdracht van quotum zonder grond is een stijging te zien, alhoewel die minder groot is. In november 2012 is 15 miljoen kg melk van eigenaar veranderd. Dat is 9 procent meer dan november vorig jaar en 35 procent meer dan oktober 2012. Het aantal transacties is overigens met 5 procent afgenomen, de hoeveelheid melk per transactie is daardoor met 15 procent gestegen.

 

Trendbreuk

De quotumprijzen voor zowel koop als lease laten sinds het stalseizoen een flinke daling zien. Mede door het dure voer is er minder gemolken dan in voorgaande jaren. Blijkbaar zorgen de stijgende melkprijzen – de garantieprijs van FrieslandCampina voor november lag 2,25 euro hoger dan voor oktober – voor een toename van de quotumtransacties. Ook vandaag meldde FrieslandCampina weer een verhoging van de garantieprijs met 1,90 euro.

Meer veehouders leaseden of kochten in november melkquotum
Meer veehouders leaseden of kochten in november melkquotum
right