Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Het onderscheid tussen een succesvol en een minder succesvol melkveebedrijf zit vooral in de kosten voor gebouwen en installaties.

Die conclusie trok Steffi Wille, onderzoekster voor EDF (European Dairy Farmers), tijdens het EDF-congres in België.

De 25 procent beste bedrijven volstaan met een geïnvesteerd vermogen van 2096 euro per koe, waar de 25 procent minst succesvolle bedrijven 3880 euro nodig hebben voor hun stallen en installaties. De analyse is afkomstig van 166 EDF-bedrijven uit Denemarken, Tsjechië, Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal.

Kosten voor machines

De kosten voor machines spelen ook een voorname rol. De beste bedrijven investeren gemiddeld 752 euro per koe in het machinepark, terwijl de staartgroep 1144 euro inzet voor machines. Minder belangrijk is de melkproductie. De 25 procent beste bedrijven realiseren per koe een productie van 8843 kilo, tegen 8327 voor de koeien van hun minder succesvolle collega’s.

Meer arbeid bij minder succesvol bedrijf

Steffi Wille noemde het vooral opvallend dat de arbeidsinzet per koe stijgt naarmate bedrijven minder succesvol zijn: ‘Waarom steek je niet minder uren in het bedrijf als je meer kapitaal investeert in machines en gebouwen? Dat moet zich toch ergens terugverdienen?’ De categorie minst succesvolle bedrijven werkte 56 uur per koe per jaar, waar de beste bedrijven volstaan met 40 uur arbeid per koe.

Grote investeringen in stallen gaan ten koste van het resultaat
Grote investeringen in stallen gaan ten koste van het resultaat

Domme boeren

Ik heb altijd al gezegt dat er veel domme boeren zijn die dom investeren. Ga maar gerust uit van 35% domme boeren!

Een foto van een melkrobot

Een foto van een melkrobot bij dit verhaal had ook niet misstaan

Kosten

Een goede investering is er een die de kostprijs van de melk omlaag brengt.

Tja

Noem eens een goede investering die de kostprijs verlaagd. Onder quotum omstandigheden kan ik er niet zoveel bedenken. Volgens mij zijn de laagste kostprijsboeren de boeren die het langst tegen oude meuk aan kunnen kijken, heel hard werken en ongelooflijk krenterig zijn in onderhandelingen met leveranciers (als echte inkoopmanagers). Dat heeft dus niet zoveel met ondernemen te maken.
right