Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Koeien van veehouders die deelnemen aan het netwerk Koeien & Kansen, presteren economisch gezien 21 eurocent per dag beter dan het landelijk gemiddelde.

Dit komt naar voren in een onderzoek van veeverbeteringsorganisatie CRV en Wageningen UR Livestock Research met de Duurzaamheidsmonitor van CRV op Koeien & Kansen-bedrijven. Van 16 huidige Koeien & Kansen-deelnemers en vier voormalige deelnemers analyseerden onderzoekers het NDR (nettodagrendement, indicator van duurzaamheid) over twee jaar ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde.

21 eurocent meer

Uit de analyse blijkt dat de koeien van Koeien & Kansen-veehouders economisch gezien 21 eurocent per dag beter presteren dan het landelijk gemiddelde van € 2,55 per dag (2009-2010). Volgens de onderzoekers komt dat omdat Koeien & Kansen-veehouders bovengemiddeld aandacht schenken aan milieuprestaties en dit zou weer samengaan met goede economische prestaties.

Efficiënter met voer

Volgens de onderzoekers lijken milieutechnisch goede prestaties ook hand in hand te gaan met duurzaamheid van de veestapel. De koeien van boeren die duurzame koeien hebben, zouden namelijk efficiënter met het voer omgaan en daardoor milieutechnisch goede resultaten halen.

Duurzame koeien gaan efficiënter met voer om
Duurzame koeien gaan efficiënter met voer om
right