Sitemenu

dinsdag 26 januari 2021
left
content-main-left

Nieuws

Melkveehouders in Nederland hebben in het eerste halfjaar van 2011 ruim 32.000 euro meer beschikbaar voor privé, aflossing en reservering dan in de eerste helft van 2010.

Dat meldt accountantskantoor GIBO Groep na analyse van de perioderesultaten van 200 melkveebedrijven. De resultaatverbetering is vooral het gevolg van hogere totale ontvangsten (+8,87 cent). Dit komt met name door de gestegen melkprijs inclusief nabetaling (+8,3 cent) en meer veeverkopen tegen een betere prijs en minder veeaankopen.

Forse stijging voerkosten

De totale directe uitgaven zijn met 2,9 cent gestegen. De voerkosten gingen met maar liefst 35,7 procent omhoog naar 8,14 cent per kg melk. Deze stijging kwam door gestegen prijzen voor krachtvoer, bijproducten en ruwvoer en een grotere aankoop van ruwvoer. Ook de gewaskosten lagen ruim 32 procent hoger door hogere kunstmest- en zaaizaadprijzen.

Beter saldo

Ondanks meer kosten voor voer en gewassen steeg het saldo melkveehouderij het eerste halfjaar van 2011 met 6,7 cent ten opzichte van de eerste helft van 2010. Dat is een stijging van 27 procent. 

Het inkomen van melkveebedrijven steeg vooral door een hogere melkprijs
Het inkomen van melkveebedrijven steeg vooral door een hogere melkprijs
right