Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Melk leasen stijgt in populariteit

22-09-2011  · 7 reacties

In Nederland hebben afgelopen half jaar 782 leasemelktransacties plaatsgevonden. Dat zijn er 108 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en dat betekent een toename van zestien procent.

Het aantal kooptransacties blijft volgens de cijfers van het Productschap Zuivel hoog: afgelopen half jaar vonden 1677 transacties plaats (-4%).

De hoeveelheid quotum die per transactie verhandeld werd, veranderde nauwelijks. Bij leasemelk ging het per transactie om 48.000 kg melk (geen verandering), bij koopmelk om gemiddeld 51.000 kg melk (+2%).

 

Nederlandse melkveehouders blijven investeren in melkquotum
Nederlandse melkveehouders blijven investeren in melkquotum

waarom nog altijd quotum

Blijft de vraag, waarom die Hollanders nog geld blijven steken in quotum. Leasen zou ik nog snappen, maar waarom nu nog kopen? Kan dat uit? Of zijn ze bang voor fabrieksrechten straks na 2015?

Waarom wel leasen? Leasen is

Waarom wel leasen? Leasen is duurder dan quotum kopen, ervanuitgaande dat je structureel least!

Wat is melkleasen?

Ik begrijp niet wat de methode melkleasen en melkkopen inhoudt? Kan iemand dat mij a.u.b. uitleggen? Alvaste bedankt. Mvg, Erik

Erik..

Om te kunnen melken moet je eerst het zogenaamde melkquotum kopen. Als je 5 ton melkquotum koopt mag je jaarlijks 5 ton vol melken. kom je hier overheen, dan betaal je superheffing erover. Je kan ook melk leasen, wat wil zeggen dat het voor 1 jaar is. Als je dus een keer denkt dat je over je quotum heen komt, dan lease je gauw even wat bij, wat de superheffing voorkomt. Hoop dat je het nu snapt ;)

Koetje...

Kleine correctie, om te kunnen melken heb je een koe nodig (of een ander zoogdier natuurlijk). Verder zijn er soms jaren dat je ook zonder quotum en zonder boete kunt melken. Als het landelijk quotum niet vol komt mag iedereen zoveel melken als ie wil zonder boete. Wie weet gebeurd dat dit jaar ook weer eens een keertje. Knap lullig als je allemaal van dat dure quotum aan het afschrijven bent.

Peter..

Beetje bijdehand of nie ;) Ik geloof dat er de laatste jaren meer jaren zijn geweest mét superheffing dan zonder..

bijzonder bijdehand

Was inderdaad bijzonder bijdehand, maar ook wel een schot voor open doel. Quotum prijzen zijn er trouwens op gebaseerd dat er elk jaar superheffing betaald zou worden, anders zijn quotum-prijzen van 2 euro per liter (van 7-8 jaar geleden) helemaal niet te verdedigen. Vorig jaar werd er zelfs nog 18 cent per %vet betaald, voor nog 4 jaartjes quotum, als een van de 4 jaar er geen superheffing betaald hoeft te worden betaal je die andere 3 jaren gewoon de superheffingsprijs ?? Maar ja, ik heb ook geen dure accountant die dat allemaal achter de komma uitrekend, sigarendoos-berekeningen kan ik me altijd goed mee redden.
right