Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Korte tussenkalftijd blijft optimaal

16-12-2011  · 7 reacties

Een korte tussenkalftijd levert een hogere melkproductie en daarmee een hoger rendement.

Uit een promotie-onderzoek aan de universiteiten van Wageningen en Utrecht blijkt dat het bewust laten oplopen van de tussenkalftijd een lager rollend jaargemiddelde oplevert. De lagere kosten door minder afkalfrisico bij een langere tussenkalftijd wegen niet op tegen het verlies aan melkgeld.

Koeien zijn persistenter

De onderzoekers benoemen diverse redenen waarom veehouders bewust wachten met insemineren: koeien worden minder goed drachtig tijdens de productiepiek en koeien zijn persistenter geworden. Toch geldt volgens de onderzoekers voor 90 procent van de koeien dat starten met insemineren binnen tien weken na afkalven het meest economisch is.

Lees het volledige achtergrondverhaal in de kerstuitgave van Veeteelt.

Veel veehouders stellen het inseminatiemoment uit omdat koeien persistenter zijn geworden
Veel veehouders stellen het inseminatiemoment uit omdat koeien persistenter zijn geworden

optimaal tkt

Hoe kort is optimaal? Is dat 365 dagen? Of 400? In de VS is een korte tkt enorm belangrijk ,ook voor bankwereld. Korte tussenkalftijd en goede vruchtbaarheidsprestaties zorgen voor meer kalfkoeien en dus meer melk. Dat wordt nog wel eens vergeten in Nld heb ik het idee en mogen de Nld.koeien uitlopen omdat de Nldboer niet zo erg kostprijsbewust bezig is.

tkt

hoelang staan de koeien in de vs droog? van de zomer in canada gezeten en die liet ze ook rustig 2 2,5 maand droog staan al lijkt mij zelf dit ook wat overdreven

Stressmoment

Als persistente dieren lang door kunnen geven en minder hoeven te kalven, ben je een stressmoment kwijt.

productiepiek

maar langere tkt mis je dus extra kalvingen en dus die productiepiek. Wakker worden jongens, zekers straks is in quotumloze tijdperk is een hoge productie belangrijk. Iedere liter melk meer betekent ook meer winst.

afkalven

dat is zeker zo dirk en niet alleen de tress de meeste problemen zijn rondom het afkalven

TKT

Van mij mag een koe gerust 600 dagen aan de melk zijn, als ze dan nog steeds 30kg melk geven met 4% eiwit. Het ligt hem dus aan de fokkerij kwaliteiten van de veehouder. Een stier moet een hoge persistentie vererven en min 1500kg melk dan kun je de dochters gerust langer aan de melk houden.

tkt

ben het mee eens dat koeien met lage tussen kalfttijd beter produceren. je hebt misschien wel wat meer uitval maar dat valt ook mee. ik wachte eerst ook bij verschillende top[ producentes met insemineren. maar nu als ze bij 50 dagen tochtig zijn insemineer ik ze gewoon. gemiddelde productie van de koeien is nu ruim 33 l met 2x daags melken en DIL 175 bevalt mij prima. en er is een onderzoek geweest wanneer de eicel vd koe het beste is en dat is tussen de 40 en de 60 dgn.
right