Sitemenu

maandag 10 mei 2021
left
content-main-left

Nieuws

De op handen zijnde wijzigingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor inkomenssteun kunnen zorgen voor een inkomensverlies van meer dan 22.500 euro bij sterk intensieve melkveebedrijven.

Dit blijkt uit een inventarisatie van het LEI, onderdeel van Wageningen University en Research centre, waarbij de inkomensdaling in sectoren met hoge toeslagen in kaart is gebracht op basis van een scenario waarbij de nieuwe inkomenssteun wordt gekoppeld aan het aantal hectares cultuurgrond.

‘Op de meest intensieve melkveebedrijven kunnen de negatieve inkomenseffecten daardoor variëren van 17.600 euro bij een uitbetaling van 440 euro per hectare, tot boven de 22.500 euro wanneer 300 euro per hectare wordt uitbetaald’, stelt Pim Roza, onderzoeker bij het LEI. Extensieve bedrijven met relatief veel cultuurgrond gaan er volgens Roza juist op vooruit.

Gevolgen voor rekening boer

De gevolgen van de wijzigingen in de inkomenssteun zullen voor de rekening van de boer komen, voorspelt Roza. ‘Naar verwachting zal de zuivelmarkt niet of nauwelijks reageren door bijvoorbeeld een hogere melkprijs uit te betalen.’

De gevolgen van de wijzigingen voor inkomenssteun komen voor rekening van de boer
De gevolgen van de wijzigingen voor inkomenssteun komen voor rekening van de boer
right