Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

DLV onderzoekt de mogelijkheden voor 'buitenbancaire financiering' in Nederland. Dit kan de financieringsruimte voor melkveehouders vergroten.

Het netwerk Miljoenenmanagers en DLV-adviseur Herald Hiemstra kwamen op excursie in Denemarken in aanraking met de methode 'Kredietvereniging'. In Denemarken financiert deze vereniging doorgaans de eerste 70 procent van een lening van de melkveehouder. Hierbovenop is een lening bij de bank mogelijk voor de overige 30 procent.

Niet afhankelijk van bankinschatting

Door de eerste 70 procent te lenen bij de 'Kredietvereniging' hebben de Deense melkveehouders een grotere financieringsruimte. Hiemstra: 'In Nederland loopt de veehouder al gauw tegen de grenzen aan van wat de bank nog verantwoord vindt. Als de bankadviseur het ondernemingsrisico te groot vindt, gaat de deal niet door.' De 'Kredietvereniging' werkt daarentegen met richtlijnen waardoor het verstrekken van een lening niet afhangt van inschattingen van de bank. In Denemarken bepaalt de veehouder zelf of hij dit ondernemersrisico wil dragen.

Nog veel open vragen

Toch is Hiemstra niet onverdeeld positief over de werkwijze van 'Kredietverstrekking', omdat nog onvoldoende duidelijk is hoe het Deense model en de richtlijnen in elkaar steken. Bijvoorbeeld: hoe pakt deze manier van financieren in Denemarken uit nu het slecht gaat in de sector? DLV onderzoekt de vragen over de methode en de bijbehorende richtlijnen.

Melkveehouder bepaalt zelf of hij ondernemersrisico wil dragen
Melkveehouder bepaalt zelf of hij ondernemersrisico wil dragen
right