Sitemenu

donderdag 21 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

Jonge boeren zijn steeds minder ‘buiten’ te vinden. In twintig jaar tijd is de tijd dat jonge boeren bezig zijn met het verzorgen van de dieren en de gewassen afgenomen met twintig procent. Dat blijkt uit een landelijke telling van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

In 1990 besteedde de jonge boer nog ongeveer tachtig procent van zijn werkbare tijd aan het verzorgen van zijn dieren en de gewassen. Nu in 2010 is dat nog maar ruim zestig procent, omdat het aantal uren op kantoor snel stijgt. 2010 gaat volgens NAJK-voorzitter Wilco de Jong de boeken in als een jaar met veel kantooruren. De perceelsaanpassingen en de omslachtige meitelling waren volgens hem ware tijdsverslinders. Ook de steeds strengere mestwetgeving kost de boer veel tijd.

Signaal aan nieuw kabinet

Verder signaleert NAJK dat het voor de jonge boer niet altijd prettig is om in de wei te zijn. Mogelijke oorzaken zijn de verscherpte aandacht voor dierenwelzijn en de niet altijd even realistische kijk van burgers op de veehouderij.

Het NAJK wil met zijn bevindingen een signaal afgeven aan het nieuwe kabinet omdat er wat moet gebeuren om de jonge boer op het land te houden.

Jonge boeren zijn steeds meer tijd kwijt aan kantoorwerkzaamheden
Jonge boeren zijn steeds meer tijd kwijt aan kantoorwerkzaamheden
right