Sitemenu

zondag 20 juni 2021
left
content-main-left

Nieuws

De ongeveer 9000 boeren die bij Friesland Foods waren aangesloten hebben bij de vorig jaar beklonken fusie met Campina 500 tot 900 miljoen euro te weinig gekregen. Dat blijkt uit een reconstructie van de zuivelfusie door het Financieele Dagblad.

Voor het verschil in waardering van Friesland Foods en Campina kregen Friesland-leden na de fusie een compensatie van in totaal 300 miljoen euro, terwijl de top van Friesland Foods berekend had dat verkoop van het internationale bedrijf alleen al een bedrag van 800  miljoen tot 1,2 miljard euro op had kunnen leveren. Ook een beursgang van Friesland Foods had een veelvoud kunnen opleveren. Dat wist de ledenraad, maar is daar uit de grootcoöperatieve gedachte overheen gestapt.

Verwatering van 4 tot 6 cent per liter melk

Met name voor de buitenlandse bedrijven van Friesland is te weinig betaald. Friesland Foods heeft vooral in Azië grote merken opgebouwd, zoals Dutch Lady en Frisian Flag. Door de samenbundeling met Campina moeten de bij Friesland Foods aangesloten boeren de winsten uit het internationale bedrijf nu met veel meer boeren delen. Dat betekent een verwatering van 4 tot 6 cent per liter melk.

 

Boeren Friesland Foods benadeeld na fusie Campina
Boeren Friesland Foods benadeeld na fusie Campina
right