Sitemenu

vrijdag 12 augustus 2022
left
content-main-left

Nieuws

De Europese Commissie wil de huidige plastic oormerken op termijn te vervangen door een digitale versie.

Op de SIMA in Parijs kondigde de Europese Commissie haar voorstel aan, zo meldt de website Vilt.be. Elektronische identificatie vereenvoudigt volgens Brussel de bestaande procedures en verkleint zo de administratieve taak voor de sector. Bovendien wordt fraude moeilijker. Met e-reading kan het traceren van dieren nog sneller en preciezer verlopen, wat belangrijk is bij bijvoorbeeld de uitbraak van dierziekten.

Voordeel voor veehouder

Ook de veehouder kan volgens de Europese Commissie zijn voordeel doen met elektronische identificatie. De elektronische oormerken laten verdere automatisering toe en kunnen het bedrijfsmanagement optimaliseren. In Denemarken was vorig jaar tien tot vijftien procent van de veestapel al voorzien van een elektronisch oormerk.

Europese wetgeving

Voor huisdieren, paarden, schapen en geiten is er al Europese wetgeving omtrent het elektronisch identificeren. Het voorstel van de Europese Commissie voor digitale oormerken bij rundvee kan ongeveer 90 miljoen runderen toevoegen aan het digitale controlesysteem.

Volgens de Europese Commissie vereenvoudigt het elektronisch oormerk het traceren van runderen
Volgens de Europese Commissie vereenvoudigt het elektronisch oormerk het traceren van runderen
right