Sitemenu

donderdag 11 augustus 2022
left
content-main-left

Nieuws

Lely introduceert nieuwe melkrobot

03-11-2010  · 8 reacties

Melkrobotleverancier Lely brengt een nieuwe melkrobot op de markt. De Astronaut A4 biedt koeien meer vrijheid tijdens het melken en is voordeliger uit te breiden met een tweede box.

Het meest vernieuwend is de in- en uitloop van de melkbox. De koe kan de melkrobot recht in en uit lopen, zonder belemmering. Volgens Lely verbetert dit het robotbezoek. Omdat de koe minder staat afgezonderd, wordt stress vermeden.
Lely wil met de A4 met name voor grotere bedrijven interessanter worden. Vanwege een modulaire opzet hoeft een veehouder die een tweede box aanschaft geen extra vacuüm- en reinigingssysteem te kopen en bespaart hiermee tien procent van de investering. Uniek ten opzichte van andere meerboxsystemen is dat elke box wel een individuele aansluitarm heeft, waarmee de capaciteit van de tweede box hoger ligt.

Pulserende melkpomp

Lely vernieuwt in de A4 de melkpomp. De nieuwe pomp bestaat niet uit roterende schoepen, maar is vergelijkbaar met een grote tepelvoering, die de melk met pulserende bewegingen naar de tank transporteert. Het voordeel is dat minder beschadiging van melk optreedt, ofwel minder problemen met het zuurtegraad vet in de melk. Nadeel is dat de pomp iets meer energie verbruikt, maar dit wordt gecompenseerd doordat de aandrijving van de borstel en de horizontale beweging van de robotarm voortaan electrisch zijn aangestuurd. Deze aanpassing levert een energiebesparing op van twintig (borstel) en dertig (arm) procent.

Camera bepaalt plaats

Het onderhoud op de A4 is verder vereenvoudigd. Belangrijke slijtdelen in het pulsatieblok zijn beter bereikbaar gemaakt, waardoor onderhoud sneller uitvoerbaar is. Dit reduceert arbeidskosten en stilstand van de robot. De positie van de koe in de melkbox bepaalt de A4 met een camera die loodrecht boven de koe hangt. De camera herkent het kruis van de koe, waardoor de arm weet waar hij naar de spenen moet gaan zoeken.
Lely levert de A4 in twee modellen: de Manager en de Operatoruitvoering. Hiermee wil Lely de robot afstemmen op specifieke behoeften van de veehouder, de Manager is het meest uitgebreid en is bijvoorbeeld in staat om vier krachtvoersoorten te voeren en activiteit te meten. De A4 is leverbaar vanaf januari en is niet duurder dan een A3-robot, die in Nederland tussen de 110.000 en 120.000 euro kost.

Koe is minder afgezonderd in de melkbox van de Lely Astronaut A4
Koe is minder afgezonderd in de melkbox van de Lely Astronaut A4

interessant

hopelijk sluit deze variant van lely nu ook iets sneller aan dan zijn voorgangers...want dat vind ik toch wel een zwak punt val lely

Hendry met welke machine melk

Hendry met welke machine melk jij nu

2x5 visgraat:p maar ik werk

2x5 visgraat:p maar ik werk op een bedrijf met 3 A3's. Ik vind dat die er te lang over doet met aansluiten..vooral bij vaarzen die voor het eerst gemolken moeten worden is het vaak een drama..

Dat I-flow is wel leuk, maar

Dat I-flow is wel leuk, maar dat ingangshekje is toch niet echt I-Flow

Weegvloer?

En de weegvloer, is die er nogwel? Voor het dynamisch voeren... PS. Is er nu niet meer ruimte nodig naast de robot, omdat de koe er recht in-uit moet lopen?

ik ben niet onder de indruk,

ik ben niet onder de indruk, veel tam tam weinig inhoud, inpassing wordt moeilijker. Wanneer komt de A5, over 1 jaar alweer.

on-lely

Ook ik ben niet onder de indruk.. Ik maak me zorgen. De constructie ziet er knullig en ondegelijk uit. Drukken koeien bijvoorbeeld de deuren niet open tegen luchtdruk in ? pff. Dat dak... waarom ?? Vond de alles in een constructie juist een voordeel.de camera stuurt de arm niet meer bij onder het melken, net als de gewichtspositiebepaling ...!Had een robotdraaimelkstal verwacht.. Waar blijft de voerrobot Atlantis ?? Echt Lely onwaardig.. !

+weegvloer is optie. +dakje

+weegvloer is optie. +dakje is verplicht. +Ik heb nog geen robot gezien die sneller voorbehandeld en aansluit, aansluiten lijkt niet snel, maar is wel sneller dan de rest. Het is niet de bedoeling van Lely om koeien te halen, vandaar geen draaimelkstal.
right