Sitemenu

vrijdag 18 september 2020
left
content-main-left

Film bekijken

Wintershow Zwolle

26-01-2012
Loading player

Veeteelt maakte beelden van de wintershow Zwolle (25 januari 2012)

echte boerenkeuring

ik zie nogal wat verschil met lausanne laatst

Wintershow

Ik ben blij dat je nogal wat verschil ziet Kars. Ik heb liever de koeien van de Wintershow op stal dan de koeien uit Lausanne. De koeien van de Wintershow waren veelal zeer mooie, maar bovenal zeer beste gebruikskoeien die voor de meeste veehouders geschikt zijn, dit is in Lausanne niet het geval, dit zijn elitekoeien. De Wintershow is (gelukkig) niet te vergelijken met de show in Lausanne!

Verschillen

Ik denk dat het niet nodig is om de keuringen in Nederland en Zwitserland met elkaar te blijven vergelijken. In mijn opinie gebeurt dat veel te veel. De kwaliteit van de koeien in beide landen verschilt gewoon. Dit heeft meer te maken met omstandigheden van de bedrijven en hoe men fokkerij bedrijft. Ik vraag me wel eens af of de nederlandse roodbonte koe nog wel vooruit gaat ten opzichte van de zwartbonte koe.

vooruitgang

Zoals al aangegeven door Noordhollander stelt het Nederlandse keuringswereldje niet zoveel voor, merendeels mooie commerciele koeien waar vooral Nederlanders heel blij mee zijn. Wil Nederland ooit weer mee doen op dit soort keuringen, de vraag is of we dat willen, het stamboek in ieder geval niet, dan moet er nog een hele slag gemaakt worden. In een land waar de meest populaire stieren zonen zijn van verervers als Oman (ZB) en Kian (RB+ZB) hoef je natuurlijk niet teveel te verwachten. Dat kan gewoon niet. Blijft over een aantal hobbyisten, zoals Bons en Uineken die incidenteel een succesje zullen boeken. Nederlandse boeren tellen liever centen (en stoppen die vervolgens in quotum) dan dat ze naar mooie koeien kijken.

Hobbyisten

Naast genoemde veehouders zijn er nog wel een aantal fokkers in Nederland die dit zeker niet alleen als hobby doen. Maar Holsteins houden met een enorme drive en liefde voor deze koe en die er fantastische reultaten mee bereiken zowel met hun productie als met het exterieur. En het hebben van de Zwitserse kampioenen blijft voor Nederlandse fokkers misschien wel een droom maar wel een hele mooie

Waarheid

Laten we wel even nuchter blijven en constateren dat we veel te veel kwaliteit tekort komen t.o.v. Zwitserland. koeien die halverwege de rubriek liepen in Lausanne zijn prima gebruikskoeien met veel balans en die op welke show in Nederland ook gewoon kampioen worden, met name in de uiers en kruisbreedte zijn ze ons een straatlengte voor. Praat je over produktie dan geven ze melk genoeg en zullen de gehaltes achterblijven, maar 1 x een zwitserse stier tussendoor gebruiken kan veel goede dingen doen!

koeien

Idd goede gebruikskoeien op de keuring. Met toch wel een oude maar veruit de bete vedette Mon-Chri. Mooi dat er ook nog keuringen zijn waaraan iedereen deelneemt. En het niveau wat minder hoog is, het is ook een stukje sfeer tenslotte waar de keuring mee staat of valt. Tuurlijk zie ik ook graag koeien zoals in Zwitserland, maar in Nederland krijgen we dat gewoon niet voor elkaar. Vooral omdat negentig procent van de boeren er niet of nauwelijks mee bezig is en het allang goed vindt als een koe melk geeft. Tot slot gun dus degene die wel liefhebberij en hobby in showkoeien hebben dat plezier en ga op de komende forums over koeien of keuringen niet lopen zeuren over dat keuringskoeien geen stalkoeien zijn etc. Misschien is een liefhebber nog wel meer gedreven om de balans te vinden tussen topexterieur en productie dan iemand die alleen maar voor melk gaat. Laat ieder in zijn waarde en het blijft toch een eindeloze discussie...!
content-main-right

Meer films

 • Wintershow UFF
  11-03-2013
 • Videokeuring Bathmen
  07-03-2013
 • Dronten wintershow
  06-03-2013
 • EK-interview
  05-03-2013
 • NL-inbreng op EK
  05-03-2013
 • EK zwartbont
  04-03-2013
 • EK roodbont
  04-03-2013
 • Allmacht 8
  20-02-2013
right