Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main

Feenstra, J.

Mais in 2014 'veelbelovend'

Bepaling drogestofgehalte in snijmais kwestie van veel doen en goed kijken
De mais in Nederland staat er nu in september 2014 uitzonderlijk goed bij. Hier en daar zijn de eerste percelen al geoogst. De verwachting is dat het echte oogstgeweld binnenkort losbarst.

Grasklaver, de teelt van alles of niets

Gras en rode klaver winnen aan belangstelling, maar managementmaatregelen maken teelt lastig
Niet beweiden en zo weinig mogelijk berijden. Het lijken zo'n beetje de twee enige beperkingen van grasmengsels met rode klaver.

'Hectaretoeslag maakt grasland alleen maar duur'

Jonge liberale melkveehouder Jan Huitema vecht in Brussel voor praktische regelgeving
De pas 30-jarige melkveehouder Jan Huitema verruilde ongepland de overall voor het nette pak. Nu maakt hij een bliksemcarrière in de landbouwcommissie van het Europarlement.

Van grashoogtemeter tot ruimtesatelliet

Nieuwe meetsystemen voor opbrengst en kwaliteit gras winnen aan belangstelling, maar zijn nog te duur of niet betrouwbaar genoeg
De behoefte om direct op het erf opbrengst en kwaliteit van gras te meten en te registreren neemt toe. Steeds meer boeren werken met een graslandhoogtemeter of met versgras-analysecijfers.

Jong geleerd is oud gedaan

‘Oppasmoeders’ leren kalveren van Tom Keuper de kneepjes van weidegang
Zo jong mogelijk de wei in of zo lang mogelijk op stal? Voor beide opfokstrategieën zijn voor- en tegenstanders te vinden.

Gras nooit ouder dan 14 maanden

Inspirerende veehouder
3 inspirerende veehouders en 1 akkerbouwer vertellen hun werkwijze en ervaringen bij achtereenvolgens jong grasland, oud grasland, grasland voor het laten maken van grasbrokken, en precisiegrasteelt.

Fosfor: koe vaker onderuit

Fosfaatbeleid dwingt melkveehouders tot bijsturen in rantsoenen
Leidt minder fosfor in het ruw- en krachtvoer tot meer gezondheidsproblemen bij koeien? Het is een vraag die boeren bezighoudt.

1,5 cent per kilo te verdienen

FrieslandCampina verdubbelt weidepremie en komt met duurzaamheidspremie
Een weidende melkveehouder die maximaal scoort op duurzame bedrijfsontwikkeling krijgt over 2015 waarschijnlijk 1,5 cent per kilo melk meer dan een opstaller die niets aan duurzaamheid doet.

Boer en veearts worstelen met antibioticabeleid

Bedrijfsgezondheidsplan helpt tot meer bewustwording rond uiergezondheid - special uiergezondheid
Is de uiergezondheid verbeterd sinds melkveehouders verplicht zijn jaarlijks een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan op te stellen?
right