Sitemenu

vrijdag 21 februari 2020
left
content-main

vet

Boeren met kwotum: invloed van voeding op gehalten in melk

Kwaliteit van het ruwvoer, de kwaliteit van het krachtvoer, de rantsoensamenstelling en het voersysteem zijn vier aspecten die in de gaten gehouden kunnen worden i.v.m.

Nieuwe Inetformule leidt tot nauwere vet-eiwitverhouding in de melk

Bij de Inetberekening (netto-melkgeldindex) dient het fokdoel gericht te worden op het maximale saldo per koe en een maximalisatie van het bedrijfssaldo.

Melkvet en melkeiwit verdienen waardering - de vraag is

Hoeveel?
Achtereenvolgens worden besproken: verhouding waarde melkvet en melkeiwit, het voedingskundige aspekt (ten onrechte wordt vermeld, dat de veevoeders niet op eiwitgehalte maar op het gehalte aan aminoz

Genetische achtergrond van de eiwit-vetverhouding

Aan de hand van een genetisch model is nagegaan of er mogelijkheden zijn het eiwitpercentage bij de vererving te verhogen zonder het vetpercentage automatisch mee te trekken

Haalbaar resultaat

Martha 29 als 'gemiddelde koe' naar tien ton vet plus eiwit
Een reportage over een melkveehouderij waar Martha 29 als 27e koe wordt bijgeschreven in het ereklassement van producentes van meer dan tien ton vet plus eiwit

Is Inet nog wel actueel?

Invloed van gewicht en persistentie wordt onderzocht
De huidige Inet-wegingsfactoren zijn in 1989 vastgesteld en sindsdien niet meer bijgesteld. Nu, 9 jaar later, kan men zich afvragen of deze wegingsfactoren nog actueel zijn.

Sturing van vetgehalte

Vetpercentage in melk vooraf steeds beter in te schatten via gevoerd rantsoen - special: Voer en gehalten
3 diervoedingsdeskundigen geven hun mening over in hoeverre het mogelijk is sturing te geven aan het melkvetpercentage bij melkvee
right