Sitemenu

zaterdag 29 februari 2020
left
content-main-left

Nieuws

De in april geplande introductie van de nieuwe fokwaarde kalvervitaliteit gaat niet door.

Tijdens een persbijeenkomst meldde Geart Benedictus, voorzitter van de stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES), dat er over de nieuwe fokwaarde onder de GES-leden nog te veel onduidelijkheden zijn om deze te introduceren tijdens de komende Interbull-draai. ‘De onderzoeksmethode en de berekeningen van de fokwaarde kloppen, maar er zijn nog een aantal leden die aan de uitslagen moeten wennen.’ Benedictus wijst daarmee op de fokwaardeverschillen tussen rassen die in de vorige Veeteeltuitgave bekend werden gemaakt. Dat pakte nadelig uit voor de rassen brown swiss, jersey, fleckvieh en montbéliarde.

Publicatiewijze onder de loep

‘We gaan nu intern de discussie voeren over de uitkomsten en vooral ook de manier van publicatie’, meldt Roel Veerkamp, coördinator van GES. ‘We gaan kijken of we bijvoorbeeld de fokwaarde wel op een relatieve schaal, met een gemiddelde van 100, moeten publiceren, of wellicht op een absolute schaal.’

Het is de bedoeling dat de fokwaarde nu gelanceerd gaat worden tijdens de Interbull-draai van augustus.

Klik hier voor het achtergrondverhaal over kalvervitaliteit in Veeteelt

 

Er is nog te veel discussie onder de GES-leden over de fokwaarde kalvervitaliteit
Er is nog te veel discussie onder de GES-leden over de fokwaarde kalvervitaliteit

waardeloos

Kenmerk is uiteraard waardeloos als je de andere rassen afstraft! In de praktijk is Holstein het slechtste ras (na BWB), neem het maar van me aan, wie dit kenmerk wil invoeren is gewoon bang dat de andere rassen nog verder zullen stijgen in populariteit!

absolute schaal

Niet alleen een absolute schaal zichtbaar maken voor de veehouder over dit nieuwe kenmerk, maar voor alle kenmerken zou een grote meerwaarde betekenen!! Zoals de ruwe productiecijfers,aanhoudingspercentage,..., enz. KI-verenigingen krijgen steeds inzage van die cijfers, maar de veehouders mogen wachten en hopen dat veeteelt 1X per jaar dergelijke cijfers publiceert. Waarom deze functie niet gewoon toevoegen aan de database 'stier zoeken' op de website van CRV? Naar het voorbeeld van de Duitse website 'http://www.lfl.bayern.de/bazi-rind/' Daar zijn cijfers beschikbaar op relatieve schaal, absolute schaal, de complete stamboom, zonen die bij de ki staan, evolutie van de cijfers van de stier, enz... Waarom kan dit niet bij ons???

rommelig verhaal over publikaties van cijfers

krijg zoetjesaan wel t idee dat men t intern verre van eens is over deze en andere zaken hopelijk komt er eens een lid van deze kommissie, die openheid van zaken geeft over deze materie en de rest van t genomicsverhaal en de resultaten daarvan dat wordt hoog tijd als we zien dat er in duitsland ca 70% van de inseminaties hiermee gedaan worden !

Ach, met 1% erfelijkheid en

Ach, met 1% erfelijkheid en 99% milieu & toeval heeft fokken toch geen zin. Ondanks de veronderstelde spreiding. Daarbij komt dat er slechts weinig zuivere Flekkies, Monties, Brownies en Jerseys zijn. Het overgrote deel is crossies, die natuurlijk niks aan een fokwaarde hebben. Oogjes dicht en snaveltjes toe, met de kalvervitaliteit

vitaal

mijn noorse crossies zijn super vitaal,gister nog eentje van 3dgn oud over een hek van 1.50 meter gesprongen.

vitaal

Daar staan we op te wachten dat ze over hekken springen van 150. Onderzoek wijst uit dat andere rassen minder vitale kalveren geven. Waarschijnlijk te maken met wat grotere kalveren/slechter willen drinken/ etc. Het is even niet anders. Als mensen niet blij zijn met hoe hun favourite ras er uit komt kunnen ze nog wel binnen het ras zoeken naar de beste. Extreme stieren geven dus 3 pinken meer op 100. Kost je niks extra.

Duitsland 70 %

laatst verhaaltje gelezen over betrouwbaarheid van de proefstieren van vandaag de dag. En enige betrouwbare waren de Duitse en hun Duitse test. dan kun je ook proefstieren gebruiken.
right